20 Οκτ 2010

Μικρή δόση ιστορίας: Αίπεια!

  
  Η αρχαία πόλη Αίπεια ήταν ένα από «τα ευναιόμενα πτολίεθρα» που υποσχόταν να  δώσει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα και σε όποια από τις τρεις κόρες του εξέλεγε ως σύζυγο.
Σε μια απόσταση περίπου σαράντα χιλιομέτρων από την σημερινή Καλαμάτα βρισκόταν η μυκηναϊκή πόλη Αίπεια με 35.000 κατοίκους.
  Κατά τη φραγκοκρατία, η περιοχή που λέγεται Λογγά κατελήφθη απo τους Ενετούς και κατά καιρούς αποτέλεσε τη διαχωριστική γραμμή Φράγκων και Ενετών. Υπήρχε κοντά στο ποτάμι πυργοφυλάκιο και λειτουργούσε σαν τα σημερινά διόδια.
 Νότια της Λογγάς βρίσκονται ερείπια κτιρίων της Τουρκοκρατίας ενώ όλοι οι παλιοί καλντεριμωτοί δρόμοι της Λογγάς είναι φτιαγμένοι κατά τη παρόδοση απο τον πασά Αλή.
  Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ο Ιμπραήμ πυρπολεί τους ελαιώνες της περιοχής για αντίποινα των αγώνων των κάτοικων κατά της τουρκοκρατίας.
Το 1824 στο πύργο της Λογγάς θέλησαν να οχυρωθούν οι μανιάτες για να ανακόψουν τον Ιμπραήμ.
  Στη Μηλίτσα κράτησαν πολύωρες μάχες κατά του Ιμπραήμ που έδωσαν με τα παλικάρια τους ο Ντρίνης, ο Δαρειώτης, ο Πιλάφας.
Ο Ιμπραήμ πυρπόλησε τη περιοχή το 1827 για εκδίκηση των κατοίκων επειδή πολέμησαν σε διάφορες μάχες εναντίον του.
  Μετά το 1900, η ευρύτερη περιοχή αναπτύσσεται και η Λογγά εξελίσσεται σε κεφαλοχώρι. οι γύρω περιοχές γνωρίζουν ραγδαία τουριστική ανάπτυξη κυρίως οι Χράνοι και ο Άγιος Ανδρέας.
  Το ψάρεμα εδώ  για κάποιους είναι το δεύτερο επάγγελμα για άλλους είναι πηγή εσόδων για να μεγαλώσουν και να συντηρήσουν τις οικογένειες τους.
 Μέχρι και σήμερα, το όνομα της αρχαίας πόλης επιβιώνει, καθώς ο Δήμος Αίπειας με έδρα τη Λογγά βρίσκεται πολύ κοντά στην Καλαμάτα και έχει περίπου τρείς χιλιάδες κατοίκους!

Πηγές: www.wiw.gr/greek/loga_municipality_of_epia
              http://www.aipeia.gov.gr
              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.