1 Δεκ 2010

Η ιστορία του Δεκεμβρίου - Καλό Μήνα!!

  Ο Δεκέμβριος είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους, κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και έχει τριανταμία ημέρες! Το όνομα του προκύπτει από το λατινικό "decem", που σημαίνει "δέκα" και αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με το Ρωμαϊκό Ημερολόγιο, ήταν ο δέκατος μήνας του έτους.
   Διάφορα παράξενα συνδέονται με το μήνα, όπως το ότι περιέχει το εικοσιτετράωρο με τη μικρότερη μέρα του χρόνου στις 21 του μηνός  -πάντα για το δικό μας ημισφαίριο, καθώς στο νότιο ημισφαίριο αυτό αντιστρέφεται!- ενώ ο Δεκέμβριος πάντα ξεκινάει την ίδια μέρα της εβδομάδας με το Σεπτέμβριο!  Σύμφωνα με τους αστρονόμους μάλιστα, ο χειμώνας ξεκινά στις 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή στο χειμερινό ηλιοστάσιο, και λήγει στις 20 του Μαρτίου.

  Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το μήνα από 12 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Ιανουαρίου "Ποσειδεώνα" και τον είχαν αφιερώσει στον κύριο των θαλασσών, Ποσειδώνα. Με έναν συνειρμό, μπορούμε να αναφέρουμε ότι μέσα στο Δεκέμβριο γιορτάζεται ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών! Οι Ρωμαίοι, από την άλλη πλευρά, είχαν αφιερώσει το μήνα αυτόν στον Κρόνο (Saturnus) και τον τιμούσαν με τα Σατουρνάλια που ξεκινούσαν περίπου στις 17 του μηνός.
  Ο μήνας αυτός έχει πολλές ονομασίες, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε όπως Δεκέμβρης, Δεκέμηρης ή Γιορτινός, Αη-Νικολιάτης, Χριστουγεννιάτης, Χιονιάς, Αντριάς και Ασπρομηνάς. Μέσα στο μήνα βρίσκουμε πολλές σημαντικές και γνωστές εορτές, όπως της Αγίας Βαρβάρας στις τέσσερις, του Αγίου Σάββα στις πέντε, του Αγίου Νικολάου στις έξι, της Αγίας Άννας στις εννέα και του Αγίου Σπυρίδωνα στις δώδεκα. Κοντά στα Χριστούγεννα, την κορυφαία εορτή του μήνα, γιορτάζουν η Αναστασία στις εικοσιδύο, η Ευγενία στις εικοσιτέσσερις, ο Εμμανουήλ στις εικοσιέξι και ο Στέφανος στις εικοσιεπτά!!  Το πλήθος των γιορτών αυτού του μηνα έχει καταγραφεί στη λαϊκή παράδοση με φράσεις όπως "Αγιά Βαρβάρα μίλησε και Σάββας αποκρίθει κι Αγιονικόλας έτρεξε να πάει να λειτουργήσει" και "Απ' τα Νικολοβάρβαρα αρχίζει κι ο χειμώνας".
  Για τους γεωργούς των παλιών χρόνων, τα κυρίαρχα στοιχεία του μήνα είναι το κρύο, το τέλος της σποράς και το λιγόστεμα του φωτός, που έχουν αποτυπωθεί σε πλήθος φράσεων όπως "Του Δεκέμβρη η ημέρα, καλημέρα – καλησπέρα"
  Ο Δεκέμβριος είναι πάντα ο μήνας που θυμόμαστε όλοι ως το τέλος μιας χρονιάς και η αρχή μιας νέας, και οι περισσότεροι τον έχουμε συνδυάσει με στιγμές χαράς και εορτών. Να ευχηθούμε καλό μήνα σε όλους και να καλωσορίσουμε το χειμώνα, που φέρνει μαζί του κρύο γύρω μας αλλά ζεστασιά μέσα μας. 
   

Πηγές: astropeleki.wordpress.com, oiax.blogspot.com, www.tovoion.com, syntageskardias.blogspot.com, el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.