2 Δεκ 2010

Τα φυτά των Χριστουγέννων: Αλεξανδρινό

  Οι Γάλλοι το λένε αστέρι της αγάπης. Στη χώρα μας πολλοί το αποκαλούν αστέρι της Βηθλεέμ. Οι περισσότεροι στον κόσμο το γνωρίζουν ως πουανσέτια. Όμως, το γιορτινό Αλεξανδρινό ή Αλεξανδριανό έφτασε ως εμάς από την Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα, από το μακρινό Μεξικό. Ένας παλιός θρύλος των Αζτέκων αναφέρει ότι το φυτό με τα ακτινοβόλα κόκκινα φύλλα προήλθε από μια τραγική ιστορία αγάπης. Οι Αζτέκοι εκτιμούσαν το φυτό, το οποίο ευδοκιμούσε τις μικρές σε διάρκεια χειμερινές μέρες στις τροπικές ορεινές περιοχές, λιγότερο για την εμφάνιση του και περισσότερο για τα πρακτικά του οφέλη.   Αποκαλούσαν το Αλεξανδριανό στη διάλεκτό τους, 'Cuetlaxochitl' και από τα φύλλα του, έφτιαχναν μια κόκκινη βαφή την οποία χρησιμοποιούσαν για υφάσματα και κοσμήματα. Ο γαλακτώδης χυμός του Αλεξανδριανού μετατρεπόταν σε σκεύασμα κατά του πυρετού. 
   Στο σχεδόν τροπικό κλίμα της πατρίδας του, το Αλεξανδριανό μεγαλώνει ως θάμνος και μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα ύψος. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Μεξικό, Joel Poinsett,  ιατρός και ένθερμος οπαδός της βοτανολογίας, εντυπωσιάστηκε από το άγριο φυτό και το 1828 το μετέφερε στην πατρίδα του. Προς τιμήν του, το φυτό πήρε το όνομα «Poinsettia». Και αυτό είναι μόνο η αρχή: οι Η.Π.Α. πριν τα μέσα της δεκαετίας του 18ου αιώνα, ανακήρυξαν τη δωδεκάτη Δεκεμβρίου,  επέτειο θανάτου του Poinset,  με την ονομασία «Poinsettia Day». Τηρώντας την παράδοση, πρόσφεραν ο ένας στον άλλο Αλεξανδριανά – ένα έθιμο το οποίο κέρδισε έδαφος και στην Ευρώπη.
   Πλέον το Αλεξανδριανό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη καθώς τα διάφορα είδη του διακρίνονται για την ομορφιά, τη φινέτσα και την ποικιλομορφία τους και προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων είτε σε ανάγλυφα είτε σε ποικίλα χρώματα, χαρίζοντας την λάμψη τους δια μέσου του κλασσικού κόκκινου, ρόδινου, λευκού χρώματος και του εντυπωσιακού ροζ, με στρογγυλευμένα ή οδοντωτά φύλλα, σε μεγάλα και μικρά μεγέθη. 

Πηγές: fe-mail.gr, www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.