9 Δεκ 2010

Μελομακάρονα!!

  Τα μελομακάρονα είναι παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, νηστίσιμο και μυρωδάτο! Φτιάχνονται πριν τα Χριστούγεννα και τρώγονται όλη την περίοδο των γιορτών. Μια εκπληκτική συνταγή για μελομακάρονα για να μπούμε στο γιορτινό κλίμα!!

Υλικά:
1 1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα φυτικό λίπος
1 κούπα ζάχαρη
3/4 της κούπας χυμός πορτοκαλιού
1/4 της κούπας κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μερικά ολόκληρα καρύδια (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:
2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό

Για το γαρνίρισμα:
1 1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:
  Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο με το φυτικό λίπος (σε λιωμένη μορφή) και τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το χυμό πορτοκαλιού, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, για τέσσερα λεπτά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με το μπέικιν. Κάνουμε ένα λάκκο στο αλεύρι (στη μέση) και προσθέτουμε το μίγμα από το μίξερ. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρά και περιμένουμε ως αποτέλεσμα μια αρκετά μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο οβάλ σχήμα. Σε αυτό το στάδιο, πριν τα πλάσουμε στο τελικό τους σχήμα, μπορούμε να χωρίσουμε τα ολόκληρα καρύδια σε τέταρτα και να τοποθετήσουμε ένα τέταρτο του καρυδιού στο κέντρο κάθε μελομακάρονου, και να το κλείσουμε μέσα στη ζύμη. Τα μελομακάρονα τοποθετούνται σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και ψήνονται στους 180 με 200 βαθμούς Κελσίου, σε κανονικό φούρνο (πάνω-κάτω) για περίπου τριάντα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  Στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι και αφού πάρει μια μικρή βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ξαφρίζουμε. Βυθίζουμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι (μέσα στην κατσαρόλα) και αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά να τραβήξουν. Συνήθως χαλάμε το πρώτο για να δούμε αν είναι αρκετά σιροπιασμένο και μαλακό. Δεν ξεχνάμε ότι ακόμα κι όταν τα βγάλουμε από το σιρόπι θα συνεχίσουν να μαλακώνουν μέχρι να κρυώσουν εντελώς, οπότε δεν τα αφήνουμε να γίνουν πολύ μαλακά γιατί μετά θα διαλύονται. Τα βγάζουμε από το σιρόπι (με τρυπητή κουτάλα) και τα στρώνουμε σε πιατέλα. Γαρνίρουμε ρίχνοντας τριμμένα καρύδια σε κάθε ένα ξεχωριστά. Καλή επιτυχία με γλυκά αποτελέσματα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.