31 Οκτ 2010

Παραδοσιακές φορεσιές: Καλαμάτα!

  Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μεσσηνίας και όλης της Πελοποννήσου έχουν μεγάλη πορεία στο χρόνο και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας. Οι ενδυμασίες του δεκάτου ογδόου και δεκάτου ενάτου αιώνα, που είναι διαδεδομένες στον τόπο μας φέρουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και αρκετές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή.
  Η γυναικεία φορεσιά της Καλαμάτας, η γιορτινή, όπως αυτή που φαίνεται σε αυτή τη φωτογραφία είναι από τις πιο κομψές και λεπτοδουλεμένες στολές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Τα κυρίαρχα χρώματα των γιορτινών ενδυμασιών είναι το λευκό, το κόκκινο και το μαύρο, συνδυασμένα με κεντίδια πολύχρωμα και χρυσά κοσμήματα.

29 Οκτ 2010

Μεσσηνιακοί Πόλεμοι - Ά Μεσσηνιακός Πόλεμος!

Πρώτος Μεσσηνιακός Πόλεμος


Ο Πρώτος Μεσσηνιακός Πόλεμος, ήταν ο πρώτος πόλεμος μεταξύ των Μεσσήνιων και των Σπαρτιατών. Ξεκίνησε το 743 π.Χ. και τελείωσε το 724 π.Χ..

Αιτια

Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στο ξεκίνημα του πολέμου. Η μία προέρχεται από τους Μεσσήνιους και η άλλη από τους Σπαρτιάτες. Και των δύο εκδοχών όμως τα αίτια, μάλλον ήταν απλά αφορμές, καθώς ο Μεσσηνιακός και ο Σπαρτιατικός στρατός προετοιμάζονταν χρόνια πριν την εκδήλωση του πολέμου.

27 Οκτ 2010

Το ανανεωμένο λεξικό της Μεσσηνίας!

  Για όσους εσάς που ασχολείστε με το facebook, έχουμε να προτείνουμε ένα πολύ ενδιαφέρον και αστείο group!!
  Εδώ θα βρείτε λέξεις και φράσεις των Μεσσηνίων, δωσμένες με πολλή αγάπη για τους ιδιωματισμούς μας αλλά και με μπόλικο χιούμορ!!
  Θα διαπιστώσετε πόσα είναι αυτά που κάθε μέρα λέμε και δεν καταλαβαίνουμε πόσο παράξενα ακούγονται σε όσους δεν είναι από τα μέρη μας!!!
Θα το βρείτε ΕΔΩ!!

25 Οκτ 2010

Μαρία Πολυδούρη... μια ποιήτρια του τόπου μας!

Βιογραφια

Γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1902 και ήταν κόρη του φιλόλογου Ευγένιου Πολυδούρη και της Κυριακής Μαρκάτου, μιας γυναίκας με πρώιμες φεμινιστηκές αντιλήψεις. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Καλαμάτα ενώ είχε φοιτήσει σε σχολεία του Γυθείου και των Φιλιατρών.
Στα γράμματα εμφανίστηκε σε ηλικία 14 ετών με το πεζοτράγουδο "Ο πόνος της μάνας". Αναφέρεται στο θάνατο ενός ναυτικού που ξέβρασαν τα κύματα στις ακτές των Φιλιατρών και είναι επηρεασμένο από τα μοιρολόγια που άκουγε στη Μάνη. Στα 16 της διορίστηκε στη Νομαρχία Μεσσηνίας και παράλληλα εξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον για το γυναικείο ζήτημα. Το 1920, σε διάστημα σαράντα ημερών, έχασε και τους δύο γονείς της.

22 Οκτ 2010

Η αρχαία Μεσσηνία : Μέρος Δεύτερο

...Η κάθοδος των Δωριέων γύρω στον 12ο αιώνα π.χ. αποτέλεσε την αιτία της αποδυνάμωσης όλων των μυκηναϊκών κέντρων. Μέσα σε αυτά ήταν αδύνατο να μη συμπεριληφθεί το κράτος της Πύλου, το οποίο τέθηκε υπό την διοίκηση ενός των ηγετών των Δωριέων, του Κρεσφόντη. Πολλοί γηγενείς έφυγαν από το βασίλειο του Νέστορα, ενώ όσοι έμειναν υποτάχθηκαν στη νέα δύναμη. Αργότερα, περί τον 8ο αιώνα π.χ., έλαβαν χώρα οι λεγόμενοι Μεσσηνιακοί πόλεμοι, στους οποίους η Μεσσηνία ήρθε αντιμέτωπη με το κράτος της Σπάρτης. Τα γεγονότα των πολέμων εκτυλίσσονται από το 743 έως το 454π.χ. με τελικό αποτέλεσμα την ήττα της Μεσσηνίας και την υποδούλωσή της από τη Σπάρτη. Η περίοδος αυτή διαρκεί μέχρι το 369 π.χ., οπότε έχουμε την επικράτηση των Θηβαίων και την κατάκτηση της Σπάρτης. Η συνέχεια στο τρίτο μέρος....

20 Οκτ 2010

Γιατί το λέμε... Γιάλοβα!!

  Η Γιάλοβα είναι παραλιακό χωριό, στα βόρεια της Πύλου και βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική τοποθεσία για πολλούς λόγους. Το μέρος που βρίσκεται η Γιάλοβα είναι ιστορικά σημαντικό, καθώς πρόκειται για τον όρμο του Ναυαρίνου, και επίσης είναι τόπος τεράστιας οικολογικής σημασίας, λόγω της ύπαρξης της λιμνοθάλασσας που αποτελεί φιλόξενο υδροβιότοπο για χιλιάδες αποδημητικά πουλιά.
  Το όνομα "Γιάλοβα" είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από τη λέξη "γιαλός" (αιγιαλός) και την τούρκικη κατάληξη -όβα, η οποία σημαίνει ομαλός. Το όνομα δηλαδή ερμηνεύεται ως "ομαλή ακτή"!!

Πηγές: el.wikipedia.org
http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=31449.0

Μικρή δόση ιστορίας: Αίπεια!

  
  Η αρχαία πόλη Αίπεια ήταν ένα από «τα ευναιόμενα πτολίεθρα» που υποσχόταν να  δώσει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα και σε όποια από τις τρεις κόρες του εξέλεγε ως σύζυγο.
Σε μια απόσταση περίπου σαράντα χιλιομέτρων από την σημερινή Καλαμάτα βρισκόταν η μυκηναϊκή πόλη Αίπεια με 35.000 κατοίκους.
  Κατά τη φραγκοκρατία, η περιοχή που λέγεται Λογγά κατελήφθη απo τους Ενετούς και κατά καιρούς αποτέλεσε τη διαχωριστική γραμμή Φράγκων και Ενετών. Υπήρχε κοντά στο ποτάμι πυργοφυλάκιο και λειτουργούσε σαν τα σημερινά διόδια.

17 Οκτ 2010

Λαϊκές παραδόσεις: Το λιοκόρνο....

Απο πολύ παλιά στις περιοχές της Κεφαλλονιάς, της Μάνης και της Καλαμάτας υπάρχει μία συγκεκριμένη αντίληψη για το φίδι το οποίο φέρει κέρατο. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, σε εκείνες τις περιοχές έλεγαν ότι όποιος είχε στην κατοχή του το κέρατο από το "λιοκόρνο"(το φίδι που έχει ένα κέρατο), μπορούσε με αυτό να γιατρέψει το δάγκωμα του φιδιού! Παρακάτω θα βρείτε μία εκδοχή αυτής της ρήσης, όπως αναγράφεται στο βιβλίο του Νικολάου Πολίτη  "Παραδόσεις".

16 Οκτ 2010

Τα χωριά του Ζυγού

Ανάμεσα στα αποτραβηγμένα ορεινά χωρία και τις παραθαλάσσιες σκάλες βρίσκονται μια σειρά οικισμοί, μεσόγειοι, γραμμικά διαταγμένοι πάνω σε ομαλό σκαλί του αναγλύφου.
Πρώτα είναι το Νεοχώρι, ο Πύργος (παλαιά Μάλτα ) και τα Ρίγκλια που στέκουν πάνω απο τους δύο διαμετρικά διαφορετικούς παραθαλλάσιους κλώνους τους , την κοσμική και θορυβώδη Στούπα και τον παραδοσιακό και ήσυχο Άγιο Νικόλαο ( παλαιά Σελινίτσα).

Κατσικάκι με αντίδια!!

Μιας και τα αντίδια είναι της εποχής, προτείνουμε το κατσικάκι με αντίδια για κυριακάτικο φαγητό!

Υλικά:
1 1/2 κιλό κατσίκι κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κιλά αντίδια περίπου
Λίγο μάραθο
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

14 Οκτ 2010

Εκπαιδευτικά της Τριφυλίας από το αρχείο των εφημερίδων

  Εντοπίσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και πλήρη ανάρτηση και τη μοιραζόμαστε μαζί σας! Πρόκειται για μια αναφορά στην εκπαίδευση στην Τριφυλία τον προηγούμενο αιώνα και το πως εμφανίζεται στον Τύπο της εποχής. Τη βρίσκουμε στο ιστολόγιο του Δημοτικού Σχολείου Αυλώνας!
Θα την βρείτε εδώ

Γιατί το λέμε... Μαγούλα!



  Η Μαγούλα είναι κοντά στο Μελιγαλά, και απέχει γύρω στα τριάντα χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Βρίσκεται σε πεδινό μέρος και είναι χτισμένη πάνω σε ένα μικρό λόφο. Έχει πληθυσμό εκατόν εξήντα έναν κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και με την κτηνοτροφία. Εικάζεται ότι το όνομα "Μαγούλα" προέκυψε είτε λόγω του λόφου πάνω στον οποίο βρίσκεται, είτε λόγω των μικρών εξάρσεων του εδάφους που εμφανίζονται στην περιοχή και τα οποία οφείλονται σε απομεινάρια προϊστορικών οικισμών. Μαγούλες λέγονται οι τεχνητοί λοφίσκοι, οι τούμπες.  Η λέξη "μαγούλα" μάλλον φτάνει σε μας από τη σλάβικη γλώσσα, η ρίζα της όμως είναι λατινική, από τη λέξη magulum, που σημαίνει μάγουλο ή σαγόνι!

11 Οκτ 2010

Για τους λάτρεις της φωτογραφίας!

 


  Για όσους αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας, προτείνουμε να ρίξουν μια ματιά στον ιστότοπο της Φωτογραφικής Λέσχης Καλαμάτας. Οι συλλογές φωτογραφιών που θα βρείτε είναι πολύ ενδιαφέρουσες!
  Η Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας (ΦΛΚ) ιδρύθηκε το 1988 από μία ομάδα ανθρώπων με ιδιαίτερη ευαισθησία για τη Φωτογραφία και τη τέχνη της. Στόχοι της Λέσχης μας είναι η διάδοση της Φωτογραφικής τέχνης, η ανάδειξη της  πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, καθώς και η επικοινωνία δια του μέσου της φωτογραφίας.
  Η ΦΛΚ πραγματοποιεί κάθε χρόνο μαθήματα φωτογραφίας, οργανώνει και φιλοξενεί εκθέσεις, ενώ διαθέτει σκοτεινό θάλαμο σε βαγόνι του Πάρκου Σιδηροδρόμων για την πρακτική εξάσκηση.

  Εδώ θα βρείτε το site: http://www.easyplace4u.com/sites/flkalamatas/

9 Οκτ 2010

Κόκορας με χυλοπίτες!!

Κυριακάτικο τοπικό φαγητό και πολύ νόστιμο, το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!!!

Υλικά:
1 κόκορας -αλανιάρης!!- γύρω στα δυόμιση κιλά, κομμένος σε μερίδες
500 γρ. χυλοπίτες τετράγωνες
1 ποτήρι λάδι
1/2 του ποτηριού κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή μια κονσέρβα ντοματάκια
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1/2 του ποτηριού νερό
Αλάτι και πιπέρι
Λίγη κανέλλα
Και μία γάστρα!

Εκτέλεση:
Μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και περιμένουμε να ζεσταθεί. Ροδίζουμε τις μερίδες του κόκορα και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και βγάζουμε ένα ένα τα κομμάτια του κόκορα και τα τοποθετούμε στη γάστρα. Ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το φέρνουμε μερικές βόλτες να χρυσίζει και μετά προσθέτουμε τις ντομάτες και την κανέλλα. Διαλύουμε τον πελτέ στο νερό (αν είναι ζεστό το νεράκι ακόμα καλύτερα) και το βάζουμε κι αυτό στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει καλή βράση, σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε τη σάλτσα στη γάστρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο για δέκα λεπτά στους 200 βαθμούς και κατεβάζουμε στους 180 πριν βάλουμε μέσα τη γάστρα. Χρειάζεται γύρω στις δυόμιση με τρεις ώρες ανάλογα με το πόσο σκληρός είναι ο κόκκορας. Όταν έχει βράσει ο κόκορας (τρυπιέται με το πιρούνι) τότε προσθέτουμε τις χυλοπίτες και εάν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό για να βράσουν. Μόλις απορροφήσουν τα υγρά οι χυλοπίτες είναι έτοιμο!! Καλή όρεξη!!

8 Οκτ 2010

Μεσσηνιακά τραγούδια: Να'χα νεράντζι να' ριχνα

  Η Μεσσηνία έχει πλούσια μουσική παράδοση στο δημοτικό τραγούδι, όπως και ολόκληρη η Πελοπόννησος. Όμως συχνά είναι δύσκολο να καθορίσουμε σαφώς την προέλευση των τραγουδιών και των χορών που απαντάμε ανάλογα με το νομό, καθώς ο Μοριάς είχε ανέκαθεν μια κοινή εξελικτική πορεία στον πολιτισμό και την έκφραση. Εδώ θα δείξουμε τους στίχους από ένα πολύ διαδεδομένο και πολύ παλιό χορευτικό μεσσηνιακό τραγούδι...

7 Οκτ 2010

Τέλλος Άγρας: Ένας μακεδονομάχος από τους Γαργαλιάνους...


  Ο Τέλλος Άγρας είναι μια από τις σπουδαιότερες ηρωικές μορφές του Μακεδονικού αγώνα. Γεννήθηκε στα 1880 στο Ναύπλιο και το πραγματικό του όνομα ήταν Σαράντος (Σαραντέλλος) Αγαπηνός. Γράφτηκε στα μητρώα των Γαργαλιάνων, πόλης του πατέρα του, Ανδρέα. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο και το 1901 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων. Λίγους μήνες αργότερα κατετάγη εθελοντικά στα στρατιωτικά σώματα που μάχονταν εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων στη Μακεδονία.

5 Οκτ 2010

Η αρχαία Μεσσηνία : Μέρος Πρώτο

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Όπως αναφέρει η ιστορία, η Μεσσηνία κατοικήθηκε από τα προιστορικά χρόνια, λόγω της μορφολογίας και της ευφορίας του εδάφους της. Η κατοίκηση στη Μεσσηνία συνεχίσε να υπάρχει και κατά τη νεολιθική περίοδο, όπως αποδεικνύουν τα ευρύματα στις περιοχές της Τριφυλίας και της Πυλίας. Κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, η Μεσσηνία ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη και ακμάζουσα περιοχή στην Πελοπόννησο και αποτελούσε το βασίλειο του Νέστορα. Την περίοδο αυτή, το βασίλειο του Νέστορα είναι το δεύτερο ισχυρότερο και πλουσιότερο βασίλειο, μετά τις Μυκήνες. Τον πλόυτο και τη δύναμη του βασιλείου του Νέστορα, αντικατοπτρίζει το ανάκτορό του, του οποίου τα ερείπια βρίσκονται σήμερα στην περιοχή του δήμου Νέστορος. Αργότερα η Μεσσηνία αποδυναμώνεται με τη λεγόμενη κάθοδο των Δωριέων. Η συνέχεια στο δεύτερο μέρος......

4 Οκτ 2010

Πάμισος: Το μεγαλύτερο ποτάμι της Μεσσηνίας



  Ο Πάμισος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Μεσσηνίας και έχει μήκος σαρανταοκτώ χιλιόμετρα. Το όνομα του μάλλον οφείλεται στον Πάμισο της Θεσσαλίας. Διαρρέει τον κάμπο της Μεσσηνίας, ανάμεσα στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη και τα νερά του καταλήγουν στο Μεσσηνιακό κόλπο. Ο Πάμισος αναφέρεται από τα αρχαία χρόνια, στο έργο διάφορων περιηγητών και θεωρούνταν σημαντική θεότητα για τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής. Στους παρακάτω συνδέσμους, υπάρχουν ένα πολύ ενδιαφέρον και πλήρες άρθρο, καθώς και πληροφορίες για τον ποταμό από τον ιστότοπο του Δήμου Άριος!

http://storyval.blogspot.com/2009/10/blog-post.html
http://www.aris.gov.gr/Default.aspx?tabid=237

3 Οκτ 2010

Δίπλες: Το απόλυτο γλυκό!!!

  
   Οι δίπλες είναι ένα από τα κατ' εξοχήν χαρακτηριστικά γλυκά όλης της Πελοποννήσου. Στη Μεσσηνία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και προσφέρονται ως κέρασμα σε διάφορες περιστάσεις. Συνήθως, οι δίπλες φτιάχνονται για να γιορταστεί ένα γεγονός το οποίο επιθυμούμε να επαναληφτεί - να "διπλώσει" όπως λένε. Όταν γεννιόταν παιδί, και ιδιαίτερα αγόρι ή όταν έκαναν αγορά σπιτιού ή αποκτούσαν σημαντικά αγαθά, τότε η δίπλα είχε την τιμητική της. Οι γυναίκες της οικογένειας, και συχνά όλης της γειτονιάς, μαζεύονταν και τύλιγαν εκατοντάδες δίπλες!! Στην Αρκαδία, οι δίπλες είναι το γλυκό του γάμου, όμως στη Μεσσηνία δεν προσέφεραν δίπλες στους γάμους. Αυτό γινόταν επειδή οι προλήψεις έλεγαν ότι υπάρχει ο φόβος να "διπλώσει" ο γάμος! Στις μέρες μας, οι δίπλες τρώγονται σε κάθε ευκαιρία, μιας και είναι εξαιρετικά νόστιμες!! Και στο link παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή για όσους τολμούν να τις φτιάξουν!!

Καλωσόρισμα...


Αγαπητοί φίλοι,

 Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων, που το ενδιαφέρον μας να ανακαλύψουμε την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας, μας οδήγησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου. Μέσα από το blog αυτό θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας όλα αυτά που μας κάνουν να αγαπάμε ξέχωρα τον τόπο μας, τη Μεσσηνία. Εδώ θα βρίσκετε θέματα που θα αφορούν τη Μεσσηνία και τους ανθρώπους της. Έθιμα, παραδόσεις και στιγμές είναι οι βασικοί άξονες αυτού του ιστολογίου, που θα μιλά για το χθες, το σήμερα και το αύριο. Ας ψάξουμε μαζί στο κουβάρι του χρόνου τα ήθη των Μεσσηνίων. Ελπίζουμε να σας αρέσει η δουλειά μας. 
  

Οι Διαχειριστές