21 Νοε 2012

Τα εισόδια της Θεοτόκου!!

 (Επαναδημοσίευση από 21/11/2010)
Τα εισόδια της Θεοτόκου
  Σήμερα είναι μια από τις μεγάλες γιορτές της Παναγίας, και στη Μεσσηνία υπάρχουν αρκετοί ναοί αφιερωμένοι στη σημερινή γιορτή. Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου υπάρχει στα Φιλιατρά, στην Κυπαρισσία, στο Καρβέλι και στο Προάστιο, καθώς επίσης αφιερωμένος στα Εισόδια είναι και ο ναός του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
    Η ύπαρξη της σημερινής γιορτής ξεκινά περίπου στον έκτο μεταχριστιανικό αιώνα, οπότε και καθιερώνεται ο εορτασμός της. Η ιστορία της έχει ως εξής: Η Άννα και ο Ιωακείμ, οι γονείς της Παναγίας, ήταν άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία και δεν είχαν κάνει παιδιά, παρότι το επιθυμούσαν διακαώς. Προσεύχονταν στο Θεό και συνέχισαν να τον ικετεύουν, παρόλο που η έλευση ενός παιδιού έμοιαζε ακατόρθωτη γι' αυτούς. Και τελικά, η προσδοκία τους επαληθεύτηκε και έκαναν μία κόρη, τη Μαρία. Και ο Ιωακείμ με την Άννα αποφάσισαν να αφιερώσουν το παιδί τους στο Θεό, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και σεβασμού. Όταν λοιπόν η Μαρία έγινε τριών ετών, οι γονείς της την πήγαν στο Ναό του Θεού στα Ιεροσόλυμα. Ο ιερέας Ζαχαρίας (πατέρας μετέπειτα του Ιωάννου του Προδρόμου) οδήγησε το παιδί μέσα στα "Άγια τοις Αγίοις", δηλαδή το ιερότερο μέρος του ναού, στο οποίο δεν επιτρεπόταν να μπει ο οποιοσδήποτε. Ήταν το μέρος που φυλάσσονταν τα πιο σημαντικά αντικείμενα για τους Ισραηλίτες, όπως οι πλάκες με τις Δέκα Εντολές και η ράβδος του Ααρών.    

17 Νοε 2012

Η ελαιοκομία τα παλιά τα χρόνια!

Ελαιόδενδρο   Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα τις ελιές τις φύτευαν σε μεγάλη σχετικά απόσταση, ώστε τα ίδια κτήματα να χρησιμοποιούνται συγχρόνως και για διάφορες άλλες καλλιέργειες, κυρίως δημητριακών. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, επί τουρκοκρατίας ακόμα, στα ευφορότερα κτήματα του κάμπου οι γεωργοί καλλιεργούσαν μορεόδενδρα (συκαμινιές), εύκολα εξηγείται ο μικρός αριθμός ελαιοδέντρων καθώς και η περιορισμένη παραγωγή λαδιού.